Город

Годуємо розсаду хріном і петрушкою: калійна підживлення і ефективний спосіб захисту рослин від хвороб і шкідників

Напевно, багатьох зацікавить городників рецепт підгодівлі, яка виконує захисну, стимулюючу і багато інші функції. І такі підживлення є. Її основу становить корінь хрону і зелена маасу петрушки. Настій хрону захищає від попелиць і трипса, перешкоджає розвитку фузаріозу, батрициоза, всіляких увяданий і багатьох інших захворювань.

Які переваги дає підживлення на основі хрону?

Вчені довго шукали рослини, які могли б ефективно боротися з нематодами. Ними було виділено близько 60 різних культур, в числі перших опинився хрін. При обробці грядок підгодівлею з хрону личинки нематод гинуть в 100% випадків. Аналогів такому органічному і безпечного способу боротьби з шкідниками не існує.

  • Щоб приготувати підгодівлю з хріну, треба взяти 100 г натертого кореня. В весняний і літній період можна використовувати свіжо викопані коріння разом з листям.
  • Подрібнені 100 г хрону заливають 7 л води.
  • Настоянку потрібно вистоятися протягом доби. Коли засіб буде готове, його можна відцідити і використовувати для обприскування. Також настоянкою разом з м’якоттю можна поливати рослини під корінь.

Комплексне засіб захисту є прекрасною підгодівлею для розсади овочевих культур. Хрін відомий своєю здатністю акумулювати калій. Настій з кореня хрону– це прекрасне калійне добриво. Розсаду підгодовують одноразово. Через тиждень після висадки на постійне місце рослини можна удобрити ще 1 раз. Потім підгодівлі вносять 1-2 рази в місяць по пролитої або злегка вологій землі.

Мінімальна діюча доза становить 1 л на 1 кущ дорослого томату, перцю, баклажана або огірка. Переборщити з підгодівлею не вийти, вона не є фитотоксичной. Це один з найбільш ефективних способів захисту рослин від хвороб і шкідників з ранньої весни і до пізньої осені. При регулярному внесення хріновою підживлення з хрону ніякої фітофтороз і кладоспориоз рослинам буде не страшний.

Як може вплинути петрушка на рослини? Рецепт чудодійної підживлення

Першими лікувальні властивості петрушки помітили ще стародавні греки, коли виявили пряна рослина серед каменів поблизу річок. Вони стали називати її «росте на каменях».

Спочатку пряну рослину вирощували в якості декоративної культури, ним прикрашали квітники. Пізніше петрушку все частіше стали використовувати в їжу, після чого вона почала свою подорож по світу. Сьогодні це прекрасне рослина входить до складу безлічі кулінарних рецептів, на її основі роблять косметику і використовують у народній медицині.

Людина, вживаючи пряну траву в їжу, забезпечує свій організм цілим рядом вітамінів, мікро і макроелементів.

А головне петрушка є рекордсменом по накопиченому в тканинах калію. Якщо у кульбабі або в дуже популярною зараз банановій шкірці в якості підгодівлі міститься близько 400 мг калію на 100 г сировини, то в листках петрушки його вдвічі більше. Цей елемент живлення життєво необхідний всім рослинам.

Завдяки калію представники флори поглинають вуглекислий газ і засвоюють азотні сполуки з ґрунту. Калійні підживлення сприяють підвищенню зимостійкості та посухостійкості рослин. Калій відповідає за створення міцної мембранної оболонки клітин. Якщо калію в грунті недостатньо і рослини відчувають його дефіцит – це серйозним чином відбивається на їх здоров’ї, отже, і врожайності.

Крім того, сусідство з петрушкою приносить багатьом рослинам багато користі. Наприклад, її добре висаджувати між рядами з полуницею. Пряність, в деякому роді, захистить ягідну культуру від хвороб і вбереже від нападок шкідників.

На щастя більшість городників не відчувають дефіцит петрушки в літній період. Пряність швидко зростає. Часто городники не встигають вжити свіжу зелень в їжу, петрушка йде в стебло. Однак викидати свежесрезанное сировину не слід.

Після обрізки петрушка швидко відросте, якщо грамотно підійти до підкормкам. Зрізану зелень слід використовувати в якості основного інгредієнта живильної підживлення.

  • Для приготування настою потрібно близько 1 кг петрушки.
  • Її необхідно залити 3 л гарячої води і дати ніч постояти. Коли настій буде готовий, його можна ретельно процідити і довести звичайною водою до об’єму 10 л.
  • Настій петрушки використовують як позакореневого калійної підживлення.